Genealogisch onderzoek

U bent wellicht geïnteresseerd in uw familiegeschiedenis. Onderstaand tracht ik aan te geven hoe genealogisch onderzoek zijn vormen krijgt. Genealogisch onderzoek wordt vaak stamboomonderzoek genoemd. Eigenlijk ten onrechte, want een stamboom is een genealogie in de vorm van een boom en dat is niet de ideale methode om een onderzoek aan te vatten.

Het beste is te kiezen voor een tabel waarin de voorouders per generatie staan gerangschikt. In eerste aanleg heb ik enkel en alleen de mannelijke rechte lijn uiteengezet. Dit wordt een stamreeks genoemd. Werk je op deze wijze ook de lijn uit met de vrouwelijke lijn dan spreken we van een kwartierstaat.
Nemen wij alle familieleden in ons onderzoek op, dan sporen wij de oudste voorvader, mijn stamvader dus op en werken vervolgens terug naar de huidige tijd. Neem je hierin alleen de zonen op dan noemen wij dat een genealogie. Komen alle dochters er nog bij dan spreken wij van een parenteel.
Op mijn website heb ik mijn onderzoek in al deze vormen (tot nu toe bekend) uitgewerkt. De indeling is dan ook als volgt (zie menu):

– Stamreeks (van Gerardus Andreas Suanet)
– Index van de stamreeks
– Kwartierstaat (van Gerardus Andreas Suanet)
– Index van de kwartierstaat
– Genealogie (van Gerardus Andreas Suanet)
– Index Genealogie
– Parenteel (van Gerardus Andreas Suanet)
– Index Parenteel